Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A dolgozó Nő

Cikkek

2016.08.18

Ugyanazért a munkáért a nők kevesebb bért kapnak

/ Menüpont: A dolgozó Nő

Az Eurostat, legfrissebb adatai szerint Magyarországon 15 százalékkal kevesebb bért kap egy nő ugyanolyan értékű munkáért, mint egy férfi. Ez azt jelenti, hogy a nők gyakorlatilag két hónapig ingyen dolgoznak. Míg az Európai Unió alkotmányában szerepel a nők egyenlő mértékű bérezésének követelménye, addig Magyarország Alaptörvényéből ez még mindig hiányzik.

 
Teljes bejegyzés

2016.07.27

Ha a diákmunkások ősszel iskolába mennek, ki fog dolgozni a boltokban?

/ Menüpont: A dolgozó Nő

Nem jutnak elegendő munkaerőhöz hétvégén a boltok: májusban nem tudtak több eladót felvenni. Külföldön olyan sokat keresnek a magyar eladók, hogy azt itthon puszta béremeléssel lehetetlen követni. Ősszel baj lesz, mivel a nyáron dolgozó diákok iskolába mennek 

 
Teljes bejegyzés

2016.07.27

Jövőre 22 800 pedagógust kell minősíteniük a szakértőknek

/ Menüpont: A dolgozó Nő

Ha például a pedagógusokat minősítő szakértő lelkiismeretesen kíván dolgozni, töviről hegyire el kell olvasnia a tanárok sokszor akár 100-120 oldalas portfólióját, ráadásul 77 szempont szerint pontoznia is kell. A feladatok elvégzésére a mesterpedagógusok munkaidő-kedvezményt kapnak: egyrészt a neveléssel-oktatással lekötött munkaidejük nem lehet több heti tizennyolc óránál, másrészt tanítási hetenként legalább egy napra mentesíteni kell őket az intézményükben történő munkavégzés alól. Ez ugyanakkor az iskolákra terhet ró, hiszen miután a mesterpedagógusoknak kevesebbet kell tanítaniuk, a kollégáik emiatt kénytelenek több órát vállalni. Ezért viszont külön bérkiegészítést nem kapnak, hiszen jelenleg a pedagógusoknak nincsen fixen meghatározott óraszámuk: ugyanannyi fizetést kapnak, ha 22, mint ha 26 órát tanítanak.

 
Teljes bejegyzés