Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.08.21

Cirkusz és kenyér

csillag.jpgÍgérem, utolsó megnyilvánulásom tűzijáték ügyében.
Vajon mennyibe került nekünk az olimpiai részvétel, a foci EB ? Nem hinném, hogy kevesebbe, mint a tűzijáték.
Mégis, a legtöbben izgatottan, csillogó szemmel és örömmel figyelték/figyelik az előbbi kettőt. Köszönik focistáink, olimpikonjaink teljesítményét. Csak halkan kérdem, a nekik kifizetett " sikerdíjakból " hány család lakhatna jól? De senki nem vágja senki képébe ezt, amikor megoszt a facén egy-egy újabb érmet.

 

 

És igen, mindkettő a " cirkusz " része.
Végtelenül sajnálom, hogy engem a sport kevésbé tud megérinteni, hogy nem tudok ettől boldog lenni. És azt gondolom, hogy az olimpiai aranyak okozta öröm nem jut el mindenkihez.Tegnap, csak Budapesten százezres tömeg nézte a tűzijátékot. Köztük rengeteg olyan családot, embert láttam, akiknek valószínűleg mindössze ennyi jutott az ünnepből. 
A hídon, ahol mi voltunk, mindenféle embert láttam. Drága fényképezőgépes, jól öltözött férfiakat és nőket, kopott ruhájú családokat és igen, hajléktalanokat is. Olyanokat, akiknek a tűzijáték árából biztosan könnyebbé lehetett volna tenni a napjait.

tuzijatek.jpg


De azt is láttam, hogy pont olyan csillogó szemmel tapsolt a végén mindenki. Ott, abban a fél órában mindenki ember lehetett, örülhetett és élvezhette az égen röpködő " csillagokat".Mert ez is kell! Még ha cirkusz is, még ha népetetés is, még ha politika ez is!

A legnyomorultabbnak is jár egy évben fél órányi öröm, fél óra, amikor nem a saját sorsa nyomja össze, fél óra, amikor nem látja azt, hogy ő fényévekre van a társadalom egy részétől.
Fél óra, amikor újra csillogó szemű gyerekként nézheti a " csodát".

Persze, sokba kerül, őrült sokba. De, ha már mindent, ezt a fél órát is elvesszük azoktól, akiknek már tényleg semmijük sincs, mi marad még? Mi lesz az, ami legalább egy röpke boldogságot ad, amitől egy picurit újra embernek érezheti magát?

Sajnálom, de nem gondolom, hogy rosszabb ember lennék attól, hogy fél óráig el mertem felejtkezni mindarról, ami körülvesz. Biztosan nem rosszabb annál, aki egy olimpiai arany átadásakor elérzékenyül a Himnusz hallatán.

 

Mérei Böbe

Aki kíváncsi Mérei Böbe, és fia sorsára, az nézze meg ezt a riportot.

http://tv2.hu/musoraink/mokka/216839_48-orat-josoltak-szuletesekor-21-evesen-az-almaiert-kuzd.html

Aki segíteni is akar, az pedig írjon a feherkendo@gmail.com-ra. Továbbítjuk a levelet!