Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.08.20

Hogyan adagolj ki gyógyszereket?

gyogyszer_adagolo_n.jpgMa is kiadagoltam a férjem gyógyszereit a dobozkájába, és gyönyörködtem a színekben. Lefényképeztem, és bohóckodásból feltettem a facebookra. Azután rájöttem, hogy ez a módszer sokaknak segítség lehet.

Például olyanoknak akik távolból gondoznak időseket, és ha megkérdezik telefonon, hogy bevetted-e a gyógyszered, nem lehetnek benne biztosak, hogy igen, és jót vettek be jókor. Vagy kényelmi megfontolásból hasznosnak találom azoknak akik nem csak reggel veszik be a vitaminjaikat, hanem napközben is. 

Így most elmondom én hogy csinálom.

A gyógyszertárakban kaphatók különböző gyógyszeradagolók. Napi, heti, havi, szögletes, kerek, kicsi, nagy, olcsó, drága, egyszerű, meg csillivilli. 

Vásárlás előtt tehát tájékozódj!

Tudnod kell mennyi, mekkora gyógyszereket fogsz beletenni a fakkokba.
Milyen gyakran van rá idő és mód, hogy előre adagolj?
Mennyire tud tájékozódni aki szedi a gyógyszert? Tehát milyen a látása, mozgása? 
Naponta hány alkalommal kell a gyógyszert szedni?
Könnyen nyitható-e a doboz?
Könnyen elkülöníthető-e a napszakok szerint?
Jól látható felismerhető-e, hogy mikor mi következik?
Főleg ezek a szempontok érvényesüljenek.

gyogyszerdoboz.jpg

Nekünk bevált ez a heti bontású, amelyben napi 4 fakk van.

Habár szerencsésebb lenne, ha mindig csak az adott alkalmat kellene és lehetni kiönteni a markába.

Ebbe kicsit nehezen fér bele az ujja, és úgy csipegeti ki a tablettákat, mint egy kismadár.

gyogy..jpg

 

Ez pedig a táblázatom, a kottám amiből muzsikálok. Kockás füzetlapra készítettem egy kisokost.
Bal oldalon szerepel a gyógyszer neve, a milligramm és a hatóanyag is. 

gyogys..jpg

Ez nagyon fontos, mert ha véletlenül más nevű egy gyógyszer, ami egyáltalán nem ritka, sőt az a ritka, ha egymás után kétszer ugyanazt kapjuk a gyógyszertárban, akkor a laikus meg van lőve. Az orvosok is hatóanyagot írnak a receptre, nem a gyógyszer nevét! Ezért a biztonság kedvéért azt is odaírtam. Ha véletlenül nincs módom kitenni, valamelyik gyerekünk  is eltájékozódjon a cipős doboznyi gyógyszerek között.

A milligramm nem mondom miért nagyon fontos! Persze, hogy lényeges, hogy akár a vérnyomás csökkentőből akár a véralvadás gátlóból mennyit kell bevenni!

Van amikor felezni kell, vagy negyedelni, vagy duplázni. Tehát nagyon fontos adat ez is! Jobb oldalon pedig az szerepel, hogy melyik napszakban kell bevenni a gyógyszert. Annak megfelelő fakkba teszem bele.

Mindez ceruzával, hogy javítani tudjam szükség szerint. Így 1 hétre előre kiteszem a tablettákat, vitaminokat, és le van róla a gond. Ha változik az adagolás akkor azt persze a dobozban is módosítom.

Mielőtt elteszem a cipős dobozt amelyikből kivettem a gyógyszert ellenőrzöm, hogy mennyi maradt. Van-e még a következő hétre is, vagy íratni kell. Ha kevés, azt kiscetlin feljegyzem, de mára mindenből beállt a rend.

Utolérték egymást, így elég 1 hónapban mindent egyszerre íratni.

Amikor ezt csinálom, akkor nem tűrök meg magam körül senkit. Még páromnak is ragtapaszt teszek a szájára, mert attól sokkal felelősségteljesebb munka, hogy félrenézzek, vagy félretegyek bármit is.  Aminek persze ő inná meg a levét!

Puszi Brigi:)

Sándorné Kósa Brigitta