Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Oktatás

Cikkek

2016.08.03

Palkovics nagyot téved a hiányszakmákat illetően

/ Menüpont: Oktatás

A hiányszakmák nem a szakemberhiány miatt alakulnak ki, hanem a nagyarányú elvándorlás miatt, amely az átgondolatlan gazdaságpolitika, az egyre csak sötétedő közélet és a nyugat-európai országokhoz mérten drámaian alacsony bérek miatt növekedett ugrásszerűen. A jelenlegi oktatáspolitikai dráma megoldása pedig egy önálló minisztérium létrehozása volna, felelős, kompetens miniszterrel az élén, aki nem felületi kezelésekben és ad hoc megoldásokban, hanem rendszerszintű, mélyreható változásokban és valódi fejlesztésben gondolkodik. 

 
Teljes bejegyzés

2016.07.28

Pofozógép lett az Orbán-kormány oktatási reformjainak kulcselemeiből

/ Menüpont: Oktatás

Hol kell tehát meghúzni az egyenlő esélyek startvonalát? A születésnél? Az általános vagy a középiskolába való felvételinél, esetleg az ott töltött éveknél? Vagy az egyetemi felvételinél, esetleg a munka világában valahol? Egy nemzedék születéskor elrajtolt tagjait hányszor kell visszaparancsolni a startvonalhoz? Nem igazságtalan ez a tehetségesekkel és szorgalmasokkal szemben?

 
Teljes bejegyzés

2016.07.27

Visszatérőben vagyunk az alsóbb néposztályok számára zárt iskolarendszerhez

/ Menüpont: Oktatás

25 év alatt jöttünk ki a diktatúrából, hogy aztán újra visszatérjünk a Rákosi-ideológiához. Dilettáns és embertelen intézkedéseket hoz a kormány, tönkreteszik a gyerekeket és a jó pedagógusokat, miközben a magyar közoktatás egyáltalán nem ad meg fontos készségeket. Nem a cső- vagy vízvezeték-szerelőké a jövő, ahogyan Orbán mondja, és nem együtt kell nézni a gyerekkel a mesét, hanem el kell mondani neki. Vajon miért csak tízéves korunkig vagyunk jobbak a norvégoknál? 

 
Teljes bejegyzés

2016.07.27

A nyomor és a szegénység között nagyon nagy a különbség

/ Menüpont: Oktatás

A gyerekek egyébként nem rasszisták. És nem azért nem szeretnék a másik gyerek mellé ülni, mert más a színe, hanem mert nincs jó szaga, nincs tízóraija, agresszív vagy rossz tanuló. Ide kellenek a legelkötelezettebb pedagógusok. Akik nem csak azt látják, hogy a hátsó sorba szorult gyerek már megint mit csinál, hanem azt is tudják, hogy ő a nyomorúságon kívül nem örökölt semmit. Ha valaki megérti ezt, utat talál ezekhez a gyerekekhez, és képes lesz őket tanítani. 

 
Teljes bejegyzés